Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията на имотния пазар в момента е съвсем различна от тази през 2007-2008 преди рецесията. Не можем да кажем, че има балонизиране на пазара на недвижими имоти, защото цените много дълго време изоставаха от развитието на икономиката.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономическият блогър Христо Христов.

„Лихвите паднаха на нивата от 2007-2008, но имотният сектор оставаше в застой. В последните месеци обаче той навакса значително, което накара доста хора да смятат, че има балонизиране. Това обаче не е така, няма никакви подобни индикации“, отбеляза гостът в студиото.

Не може един сектор да се развива отделно от икономиката, ако тя като цяло расте, ще растат отделните сектори и обратното, подчерта той.

Лихвите – а сега накъде?

По думите на събеседника в предаването трендът на спад на лихвените нива ще се обърне, но положителното индексиране на лихвите далеч няма да е значително.

„В момента лихвите, в частност по жилищните кредити, са под 4% в лева и около 4,5% в евро, като това са осреднени стойности, има оферти и на по-ниски нива. Обръщане ще има, но то ще бъде под формата по-скоро на корекция, която ще е в рамките на 0,5%-1%“, коментира Христов.

Според очакванията на експерта след въпросната корекция в лихвените нива ще последва дълъг период на тяхното ненарастване.

Какви са предизвикателствата пред българската банкова система през следващата 2018? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase