Снимка: pixabay.com

Ръстът на пазара на недвижими имоти през 2016 е от порядъка на 7%-9% главно в големите градове. Това каза маркетинговият мениджър на компанията, собственик на редица фирми за недвижими имоти като „Адрес“ и „Имотека“ AG Capital Калоян Богданов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Естествено, в някои квартали на София има и по-голям растеж в рамките на 10 пункта, като това се случва почти за първи път от доста години".

Още през 2014 и 2015 имаше признаци на слаб ръст, но той беше в рамките на няколко процента. Сериозният ръст през 2016 повлия и за сериозно увеличение в запитванията, в сделките с имоти, в огледите, отчита Богданов, допълвайки, че този тренд продължава и през първите месеци на 2017.

Какви са причините за този ръст? Ниските лихви са една от тях, смята гостът в студиото.

„Това бе един от основните мотори, защото лихвите сериозно спаднаха след фалита на КТБ, като през следващите години продължиха да спадат, най-вече през 2016. Докато към края на годината лихвите по депозитите вървят между 0,5% и 0,8-1%, а при купуване на имот и отдаването му под наем доходността, съвсем консервативно, е между 4-5%.“, заяви Богданов. По думите му друг фактор за ръста на пазара е и увеличаването на броя и стойността на ипотечните кредити, отново заради спада на лихвите.

На кого се дължи благоприятното развитие на сектора, т.е. кой купува всъщност имоти у нас? Немалко перо са капиталите, идващи от българи в чужбина, отчита маркетинг мениджъра на AG Capital.

От друга страна, преобладаващата част от останалите купувачи са млади хора, на възраст между 30 и 45 години, допълва той.

Голям дял от тях вече живеят под наем и не е задължително да имат големи доходи, като все по-често например двойки, които взимат по около 1000 лв. месечно на човек, предпочитат да платят малко повече за жилище на месечна база, отколкото да плащат висок наем.

„Абсолютно безсмислено е човек да плаща пари за наем, особено ако ще остане в този имот по-дълго време“, категоричен е Богданов. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase