Снимка: Булфото, архив

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации ще убие българския  въгледобив и енергетиката, смята изпълнителният  директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев.

"Експертите казват, че при тези нива на чистота, тези нива на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които са в момента в България. Това е неизпълнимо не само за нашите централи, не е изпълнимо и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша", коментира той пред БНР.

Андреев обясни, че в България  се  разчита на 45% от микса, произведен от въглищните централи.

"Ние сме много притеснени, защото ако извадиш от едно цяло 45%, просто няма какво да направиш. Ако има какво да направиш, то ще стане изключително скъпо. Това ще постави и нашата индустрия в неконкурентна среда, т.е. нашата индустрия, което се захранва с ток, става неконкурентна с тази разлика в цената", предупреди той.

Ако бъде приета тази директива, то поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" има опасност да затворят, а оттам и мините да прекратят работа си в този комплекс – това са двете американски централи, държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Брикел".

Най-простият отговор за тяхното затваряне е, че те не могат да изпълнят критериите.

Генчо Генчев, представител на синдикалната организация към КТ "Подкрепа“в "Мини Марица-изток" подчерта, че все още няма технология, която да улавя въглеродния двуокис.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase