Снимка: Булфото, архив

Националната електрическа компания подаде искане за коригиране на решението на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара (МТК).

Руската компания "Атомстройекспорт“ е приела четири от седемте посочени грешки. Всяка от тях ще намали сумата, която НЕК дължи. Това се казва в публикувано на сайта на МС писмено становище на международното адвокатско дружество "White and Сase", което представлява интересите на националната ни компания пред Международния арбитражен съд във връзка с делото за оборудването на нереализирания проект "Белене".

То бе поискано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по нареждане на премиера Бойко Борисов, за да се изложат мотивите за възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева, според което НЕК към момента дължи близо 629 млн. евро.

В становището се уточнява, че след произнасяне на арбитражни решения към МТК те се считат за окончателни и задължителни и не могат да се обжалват подобно на съдебните решения.

Съществувала е опция да се направи опит за обжалване пред швейцарските съдилища. Това обаче нямало да спре огромните ежедневни лихви, които текат, а и на практика швейцарските съдилища рядко признавали обжалвания. Тези аргументи "White and Case” представили пред НЕК, на база на които националната компания решила да не обжалва решението, а сроковете за това вече били изтекли.

Може обаче в определени случаи решенията на Международния арбитраж да се коригират поради технически, аритметически или печатни грешки. Точно тази стъпка е предприета от адвокатското дружество. „Ние сме установили някои положения, които според нас следва да бъдат коригирани съгласно Правилника на МТК“, пишат в становището си от "White and Case”.

Искането за корекция е било направено още на 15 юли, а по-късно страните внесли допълнителни изложения.

"Сега сме в очакване на решението на съда“, уточняват от адвокатското дружество. Енергийният ни министър Теменужка Петкова вече обяви, че оспорваме наложената лихва, като смятаме, че е допусната техническа грешка с начисляването на сложна лихва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase