снимка: Ройтерс

Италия подготвя план за стабилизиране на банковия си сектор, който се превърна в уязвима цел, след като британският вот за напускане на Европейския съюз засили страховете от разпродажби на пазарите на по-слабите икономики в еврозоната, съобщават местни вестници в понеделник.

Акциите на италианските банки се сринаха в петък след резултатите от британския референдум, коментира Ройтерс. Цените на акциите на UniCredit и Intesa Sanpaolo спаднаха с по над 20%. Банковите книжа започнаха с повишение сесията в понеделник, отчитайки силни колебания без ясно изразена посока. 

Индустрията се възприема за особено уязвима, тъй като има лоши заеми за 360 млрд. долара, а това е една трета от всички необслужавани заеми в еврозоната.

Ежедневникът Il Fatto Quotidiano пише, че според плана Рим може да поеме дялове от затруднени банки, като това ще бъде финансирано чрез емитирането на нов публичен дълг за около 40 млрд. евро.

Вестникът посочва, че правителството на министър-председателя Матео Ренци вече води разговори с Европейската комисия за възможни мерки за подкрепа на кредиторите.

Два други ежедневника – Corriere della Sera и La Repubblica, пишат, че Италия ще се опита да се възползва от възможните изключения от европейските правила за държавна помощ в случай на „изключителни събития“, за да подкрепи банките си, ако акциите продължат да поевтиняват рязко.

Ренци трябва да се срещне с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин по-късно в понеделник, за да обсъди влиянието на вота за Brexit и ще потърси подкрепи за италианските мерки, пишат още вестниците.

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase