снимка: Ройтерс

Петролът се търгува с резки спадове в петък, след като резултатите от референдума във Великобритания показаха, че населението е гласувало страната да напусне Европейския съюз, съобщава WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се понижават с 5,25% до 47,48 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 5,26% до 48,23 долара за барел към 9:10 часа българско време.  

И двата сорта записаха големи повишения ден по-рано, тъй като пазарите очакваха британците да подкрепят оставане в съюза.

"Тези залагания допреди вота вчера изглежда са били прибързани, а последните няколко социологически проучвания вероятно са подценили недоволството на гласоподавателите от статуквото", казва Майкъл Хюсън от CMC Markets.

Мнозинството анализатори се опасяват, че ако Великобритания наистина напусне ЕС, последиците за страната, Европа и целия свят ще бъдат големи.

Трейдърите на петролния пазар се притесняват, че търсенето на суровината ще се понижи рязко заради очакван икономически спад в Европа. „Този вот има и огромни последици за бъдещето на ЕС, както и за икономическото възстановяване от последните шест месеца предвид широкото недоволство в цяла Европа и перспективата и други страни да поискат провеждането на подобни референдуми“, допълва Хюсън.

Днес компанията за услуги в петролната индустрия Baker Hughes ще публикува седмичните си данни за изменението в броя на нефтените платформи в САЩ.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase