Снимка: архив Reuters

Ток по курортите ще има, още през април имаше преглед на стабилността на енергийната мрежа. Това каза пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Мрежата била изправна и тя очаква успешен туристически сезон.

Още по темата

Близо 1 милиард лева ще трябва да похарчи България заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене". Решението е на Парижки арбитраж, разгледал жалба на руската страна. To e в полза на "Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания (НЕК) за прекратяване на проекта.

Министър Петкова обясни, че искът, който "Атомстройекспорт" е подал към арбитражa е бил за 1,2 млрд. лв. Арбитражът обаче е признал само онова, което е свързано само с произведението уреди и свързаните с това дейности. Тоест, НЕК ще си плати само това, което е поръчала, обясни Петкова.

"Цената на електрическата енергия няма да се повиши във връзка с този арбитраж, защото НЕК ще получи реален актив. Тоест реална щета за нея от това решение няма”, заяв Петкова.

"Предстои в рамките на 30 дни, след като НЕК получи официално решението на арбитража, ние ще инициираме преговори с "Атомстройекспорт”, за да търсим най-доброто решение за двете компании”, поясни Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase