Снимка: bgonair.bg

Поскъпването на тока за бизнеса нямаше как да бъде отложено, защото дефицитът в НЕК щеше да се увеличи още, обяви в ефира на България Он Ер икономистът Красен Станчев. Той припомни, че около 60% от дефицита в НЕК е заради проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Станчев обаче не вижда НЕК да работи по изготвянето на план за покриване на старите задължения на компанията, а без такова решение според него в началото на есента ни очаква ново поскъпване на електроенергията.

"Онова, което трябва да се случи до края на септември, е да има план за покриване на старите задължения. А до края на октомври трябва да има споменатия вече план за преход към либерализирана система. Днес Иван Иванов беше много оптимистичен, че тогава когато всичко това е ясно изведнъж ще се получи балансиране и дори намаляване на цените за домакинствата. Аз смятам, че ще се получи точно обратното", заяви Станчев.

Експертът предвиди, че след изборите наесен ще има повишение на цените на тока и то на два пъти на крайните потребители и домакинствата, защото в момента има задържане.

"В това няма нищо странно. Няма нищо лошо. В момента сметките на домакинствата за електричество са по-ниски, отколкото разходите на един член от домакинството за телефони", коментира Станчев.

По думите му всяко едно "драстично" увеличаване ще бъде по-слабо усетено от тези в периода 2002 - 2005 г. "Тогава доходите на хората са били с 60% по-малки. И 10% увеличение не би се усетило, предвид че сега доходите са по-високи", аргументира се той.

Очаква се 300 хил. семейства да имат затруднения да плащат сметките си за ток, но според Красен Станчев тяхната реална бройка е 4-5 пъти по-малка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase