Снимка: Reuters, архив

Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ), предава БНР.

От Министерството на финансите (МФ) потвърждават за получаването на писмото. В него вторият по големина акционер в КТБ (с около 30%) заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд EPIC и с нов партньор – базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp и правната компания Freshfields Bruckhaus Deringer.

Още по темата
От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с централната банка, но от Фонда не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ, добавя БНР.

Посочва се, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ. Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ.

От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

Gemcorp e инвестиционният фонд, който бившият ръководител на VTB Capital Атанас Бостанджиев основа тази година. А както е известно - руската инвестиционна банка, която е част от банковата група на VTB, притежава миноритарен пакет акции в КТБ.

От своя страна компанията за правни услуги Freshfields Bruckhaus Deringer работи с инвестиционните банки Citigroup, HSBC и J.P. Morgan във връзка с пласирането на емисията 10-годишни облигации, които България предложи на международните пазари в края на юни тази година. Тогава пласирахме 1,493 млрд. евро при доходност от 3,055%.

Още новини по темата четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase