Цветан Василев в Сърбия. Снимка: архив, БТА

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор от Българската народна банка (БНБ) Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Цветан Василев ще направи всичко по силите си, за да възстанови банката и ще съди виновните за „грозната война срещу КТБ“, обявява самият той в поредното си обръщение до обществеността.

В изявлението си Василев „развенчава три мита“ около случая – че е откраднал парите в банката и е избягал, че се крие и че КТБ е пирамида.

Още по темата
Банкерът твърди, че е останал в чужбина, докато се изясни „това очевидно недоразумение - да бъда публично задържан в качеството ми на председател на Надзорния съвет на банката". По думите му в периода между 13-и и 20-и юни той е поддържал от Виена постоянен контакт както с изпълнителните директори на банката, така и с управителя на БНБ, като „в нито един момент не ми е минавала дори мисъл да се крия“.

Василев твърди още, че разполага с неопровержими доказателства за манипулирането и изнудването на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и др.

Според него целта е била фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома. „Става дума за активи, които решително бях отказал да "предоставя" месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите“, твърди още банкерът.

Същевременно Василев заявява, че банката не е пирамида и „е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната. И това беше констатирано и от експертите на международна одиторска компания, които няма как да бъдат заподозрени, че работят в моя полза“.

Според банкера независимо от известните недостатъци на кредитния портфейл, активите на банката обезпечават насрещните ѝ ангажименти, „разбира се, при условие, че имаме нормално и професионално развитие на финансираните от банката проекти. Нещо, което очевидно не е по вкуса на онези, които искаха смъртна присъда за КТБ през юни и юли“. Василев твърди още, че част от квесторите усърдно се стараят да „докажат" тезите на обвинението, „защото така им е наредено“.

Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели, допълва банкерът, като подчертава, че ще направи всичко по силите си за спасяването на банката.

Припомняме, че мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. В четвъртък стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

По-рано в четвъртък банкерът заяви, че след решението на Апелативния съд в София, който остави в сила 72-часовото му задържане в България, той няма да пледира в Белград за доброволната си екстрадиция, а ще иска пълна процедура пред съда по искането на българските власти.
 

Пълния текст на обръщението на Цветан Василев вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase