Снимка: Булфото, архив

 До края на месеца се очаква да бъдат подписани договорите за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, която цели удължаването на живота на двата реактора. Това съобщи пред БНР новият директор на ядрената централа Димитър Ангелов.

Припомняме, че предишният директор – Иван Генов, беше отстранен преди няколко дни. Според Генов формалният мотив за това е намаляването на състава на борда на директорите.

Още по темата

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” има разрешение да работи до октомври 2017 г., а разрешението за шести изтича през 2021 г.

Ангелов посочи, че ако договорът за ремонтите се сключи до края на месеца, изпълнението ще приключи към края на 2016 г. “Така че като срок вече отвсякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса”, коментира той.

Той определи продължаването на живота на двата блока като “национална задача” и обещава да ускори процеса. “Колкото повече се отлага договарянето и несключването на договора, толкова повече се отлага и изпълнението на задачата”, посочи той.

Бившият директор на централата Йордан Йорданов също подчерта, че договорът трябва да бъде подписан максимално бързо, защото изграждането на новия реактор е дълъг процес.

Димитър Ангелов коментира, че ядрената централа има много важно място в енергетиката и е необходимо да се правят постоянни инвестиции, за да бъде тя сред най-добрите в света и да се експлоатира безопасно.

Той коментира, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) очаква от него да подобри ефективността и резултатите от работата на АЕЦ “Козлодуй”.

Що се отнася до смяната на директорите, Ангелов поясни, че не е наясно с причините за честите промени, но изтъкна, че няма партийна принадлежност, отношения към партии и контакти с партийни организации. Той посочи, и че не планира кадрови промени.

Ангелов подчерта и че подкрепя изграждането на 7-ми блок, но решението не е в неговите компетенции.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase