Муравей Радев. Снимка: архив, Булфото

Актуализацията на бюджета е не само необходима, а задължителна заради „обективната реалност“. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria Оn Air бившият финансов министър Муравей Радев.

„Налице е срив в приходната част на бюджета, при това устойчив срив“, коментира Радев, като допълни, че неизпълнението на приходната част може да достигне 1 млрд. лева. Той припомни, че правителството признава за 500 млн. лева неизпълнение.

Радев подчерта, че в момента общественото недоверие към управляващите и държавните институции е достигнало своята кулминация. През следващите месеци няма да има парламент и ще работи служебно правителство с ограничени правомощия.

„За да му дадем шанс (на служебното правителство, бел. ред.) да работи в силно турбулентната обстановка, актуализацията е крайно необходима“, посочи Муравей Радев.

Той изтъкна, че моделът за актуализацията, който е представил правителството, е балансиран. „Виждам проява на отговорност, която липсваше цяла година, на финала като че ли се вразумиха“, посочи Радев.

Според него обаче най-големият минус на актуализацията е запълването на бюджетната дупка с нов дефицит. „Като ти падат приходите, трябва да паднат и разходите, а не виждам подобно нещо“, коментира бившият финансов министър, като допълни, че най-малкото увеличението по едни разходни пера трябва да бъде компенсирано с намалението по други.

Остава и проблемът с неяснотата около ролята на държавата във връзка със спрените еврофондове, както и ролята в авансовите плащания, които също са „извън мирогледа на актуализацията“, каза Радев.

По думите му всичко зависи от възможностите на държавата да отговори на изискванията на Европейския съюз в кратки срокове, така че плащанията да бъдат отблокирани и да няма необходимост от авансови плащания.

Радев изтъкна също така, че остава и системният проблем – управляващите търсят и се борят със следствията, а не с причините за проблемите.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase