Снимка: архив, Булфото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила имуществена санкция в размер на 23,3 млн. лева на „Булгаргаз“, става ясно от съобщение на страницата на регулатора. Причината за наказанието е злоупотреба с пазарното положение от страна на газовото дружество на пазара за обществени доставки на природен газ в периода от 2 август 2010 година до 31 декември 2012 година.

Проверката по случая е образувана по искания на дружества на „Овергаз Инк“, обясняват от Комисията. Тя е установила, че „Булгаргаз“ е  принуждавало клиентите си да продължават срока на сключваните от тях договори за доставка, но без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него.

Някои от договорите са били сключени още през 1998 година и 2002 година и без предоговаряне не се отчитат настъпилите промени, уточняват от антимонополния регулатор.

Дружеството е поставяло и определени условия за едностранно прекратяване на договора, но без яснота в законовото основание за настъпването им и без насрещна реципрочна възможност за клиентите му.

Нарушение на правилата представлява и искането на „Булгаргаз“ към клиентите му да заявяват количествата за следващата година по едностранно наложени указания и таблици с формули, които ги поставят винаги „на ръба“ на неизпълнение на договора, посочват от КЗК.

Задълбочена проверка за попълването на таблиците е направена по препоръка на Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който е възложил на КЗК да направят допълнителна проверка на поведението на „Булгаргаз“ спрямо „Агрополихим“ и „Примагаз“.

Санкцията срещу „Булгаргаз“ представлява 0,5% от приходите на предприятието от продажбата на природен газ през 2012 година. Заради продължителността на нарушението – две години и половина, санкцията се увеличава и достига 23,3 млн. лева.

Още през март 2014 година КЗК съобщи за установена злоупотреба с господстващо положение от страна на „Булгаргаз“. Тогава на засегнатите страни беше даден срок от 3 месеца да дадат пояснения по казуса.

Едно от обясненията на държавната компания по казуса е, че засегнатите дружества - „Софиягаз“, „Овергаз Юг“, „Овергаз Север“, „Овергаз Запад“ и „Оверагаз Изток“, са имали поне една алтернатива и възможност да купуват природен газ от  „Овергаз Инк“. От КЗК обаче заключават, че производството засяга пазара на обществена доставка на природен газ, а посоченото дружество не е обществен доставчик, какъвто обаче е статутът на „Булгаргаз“.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase