Финансовият министър в оставка Петър Чобанов показа несъгласие с искането на президента да се дадат допълнителни правомощия на служебното правителство да тегли външни заеми. Пред bTV той припомни, че временният кабинет ще работи три месеца, а процедурата е дълга. Освен това пазарите не работели през август.

Още по темата

В същото време според Чобанов институции като МВФ предпочитали да сключват споразумения с правителства, които са парламентарно подкрепени. „Тези пари не идват даром, те идват заедно с конкретни промени в законодателството”, каза министърът в оставката.

По-рано днес след консултации с партиите президентът поиска от парламента да даде допълнителни права на служебното правителство, за да може да сключва договори и споразумения с чужди държави и международни организации и финансови институции за теглене на външни заеми.

Актуализацията на бюджета не е задължителна, но е желателна, се разбра още от думите на Петър Чобанов. По думите му рискът в приходната част е около 500 млн. лева, а буферът, който може да се създаде чрез оптимизиране на разходите е в същия размер. Чобанов, обаче напомни, че „това, което ни очаква, са допълнителни месеци на несигурност”, докато няма работещ парламент.

Министърът в оставка коментира и проблемите около КТБ. Той отново повтори, че участието на оманския държавен инвестиционен фонд в оздравяването на банката е възможен вариант. Чобанов обясни, че оманците искат да защитят инвестицията си, защото отговарят пред своя парламент за това, че са допуснали да бъдат застрашени държавни средства. По думите на финансист №1, те са готови да привлекат и допълнителни инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase