Явор Гечев, снимка: БСП

Ситуацията във Фонд „Земеделие“ навлезе в измеренията на абсурда. Вчера изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов бе уволнен, а на негово място бе назначен зам.-министър Явор Гечев. Веднага възникнаха съмнения, че Гечев влиза в конфликт на интереси, ако е и на двата поста.

Още по темата
Днес зам.-министърът съобщи, че не е давал съгласието си временно да ръководи ДФЗ.

Той направи изявление, разпространено от пресцентъра на БСП, в което пише, че е научил преди часове, че Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" го е определил за и.д. изпълнителен директор на структурата.

В съобщението си Гечев припомня, че на 9 юли беше отстранен като член на Управителния съвет със заповед на министър Греков, а на 10 юли заминал на служебна командировка в Добрич, подписана от министъра на земеделието.

"До този момент не съм давал съгласието си да бъда избиран за и. д. изпълнителен директор на ДФЗ, още повече, че съвместяването на двете длъжности - зам.-министър на земеделието и храните и и. д. изпълнителен директор на ДФЗ е законово невъзможно“, се казва в изявлението на Гечев.

Той твърди, че изборът е извършен без негово знание и съгласие. "Аз съм български зам.-министър и изпълнявам стриктно задълженията си. Убеден съм, че за номинирането на кандидати за тази отговорна позиция е необходим консенсус между двете политически сили, подкрепящи правителството на Пламен Орешарски. Този консенсус не е налице, предвид факта, че изборът не е бил консултиран с партията, която представлявам”, се казва още в позицията на Гечев.

От две седмици расте напрежението между Димитър Греков и шефовете на фонда. Министърът поиска оставката на Мирослав Николов заради забавени проекти, които действително чакат с месеци да бъдат придвижени.  Николов твърди, че двете политически сили водят битка за сериозния финансов ресурс на ДФЗ.

Димитър Греков отново заяви днес, че Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са били сменени заради земеделските производители, чиито договори отлежавали на бюрата им. Греков настоя пред bTV, че рокадите в разплащателната агенция са далеч от политическата мотивировка.

„Натискът не е нито политически, нито личен, а по-скоро това е натиск от земеделските производители”, заяви Греков, обяснявайки, че няма абсолютно никаква битка между БСП и ДПС за овладяването на фонда, както твърди уволненият директор.

Министърът посочи, че за няколкостотин проектни предложения не са сключени договори. Фермерите чакат средства, ако не могат животновъдите да си купят фураж, какво правим, попита Греков. Над 40 сигнала били дадени на службите за разследване.

Греков отрече Николов и заместничката му да са освободени без предизвестия и кабинетите им да са запечатани без тяхно знание.

Запитан как зам.-министър Явор Гечев ще контролира себе си, като ръководи ДФЗ, Греков каза: „Няма никакъв юридически казус, той временно е изпълнителен директор и това е съгласувано с премиера. Става въпрос за временно назначаване – за днес или до утре“.

Мирослав Николов и Виолета Александрова обаче заявиха вчера пред БНТ, че освобождаването им не е легитимно. Заседанията на УС се обявяват поне 4 дни предварително, твърдят те. Според тях последното заседание е било манипулирано и проведено в тяхно отсъствие и затова не са сигурни, че е имало кворум.

„Случващото се във фонда е последица от развода между управляващите. Министър Греков защитава интересите на ДПС. И тъй като много от европейските средства са спрени, те сега се стремят да овладеят тоя ресурс“, твърди уволненият директор.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase