Снимка: МС

Руската компания "Лукойл" има намерение да изгради комплекс за преработка на тежки отпадъци на територията на рафинерията "Лукойл Нефтохим“ в Бургас. Първият етап за реализацията на проекта ще струва 1,5 млрд. долара.

Средствата са за изграждането на основната инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, е съобщил президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов на среща с премиера Пламен Орешарски.

Българският министър-председател определя тази инвестиция като добра и приветства разширяването на дейността на „Лукойл“ в България, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 хил. души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 хил., сочат оценките на руската компания. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители.

Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност.

В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации – Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

"Изграждането на новия завод на „Лукойл“ за преработка на нефт в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива", заяви президентът Росен Плевнелиев, който също разговаря днес с ръководството на "Лукойл“.

Държавният глава подчерта, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase