Александър Николов. Снимка: Bulgaria On Air

Рано е да се говори за стабилизация в САЩ. Растежът на икономиката зад Океана е спекулативен и се подклажда от агресивната политика на Фед“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air анализаторът Александър Николов. Докато преди години потреблението можеше лесно да бъде стимулирано чрез лесен достъп до кредитиране, то сега не е така, уточни той.

По думите му са интересни имената, спрягани за заместници на председателя на Фед Бен Бернанке, но едва ли на есен ще има промяна в политиката. „Бернанке свърши отлична работа. Волатилността беше добра, ситуацията на пазарите влезе в относително нормалното си русло, дори бяха достигнати нови рекорди на индексите в САЩ“, обясни още Николов.

Според него реалният размер на безработицата зад Океана е трудно да бъде определен. Не е ясно доколко това би било фактор за промяна на политиката, защото методиката е доста стара и реално не се отчита коректно колко хора имат адекватна заетост, посочи той.

Потреблението не е на нужното ниво, инфлацията е слаба, липсва стабилно повишение на цените и съответно на брутния вътрешен продукт. Пазарите са силно надценени. Въпреки това има сериозни капиталови потоци. Каква е реалната ситуация, ще си проличи едва след като Фед намали стимулите“, каза Александър Николов.

Според него в Европа цари страх и предпазливост. „Позитивните данни водят до доста резки движения на пазарите в САЩ. Донякъде това повишава разминаванията между дълговия пазар и Wallstreet”, уточни спекулантът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase