Снимка: БТА

„Ще разговаряме с всички опозиционни групи в НС, за да се противопоставим на изваждането на ВМЗ от забранителния списък“, заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев на среща с работници от ВМЗ, която се проведе в Радиното училище в Сопот.

Бившият премиер е на посещение в града по покана на работниците от ВМЗ, предава БТА.

Според Станишев решението на правителството да извади завода от забранителния списък води до бърза приватизация със съкращаване на хора.

„Ние сме против, защото това е бягство от отговорност“, подчерта лидерът на БСП. Според него подобно предприятие не може да съществува без ясни държавен ангажимент и политика. „Радвам се, че бяха изплатени заплатите, но това не решава целия проблем“, смята Сергей Станишев.

Миналата седмица НС прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с който се изважда ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация. От 86 депутати, участвали във вота, за бяха 76, 8 гласуваха против, 2 въздържал се.

Като „политическа и икономическа поръчка“ Петър Мутафчиев от БСП определи промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се вади ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация.

Стачката във ВМЗ Сопот приключи вчера, след като за заплати бяха преведени близо 4 милиона лева. За сумата се разбра от думите на премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който присъства и министърът на икономиката Делян Добрев. Парите са дошли от изпълнена преди време поръчка за чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase