Снимка: Reuters

Гърция ще бъде в рецесия за четвърта поредна година през 2012 г., съобщи гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос. Той преразгледа предишните оценки на правителството, че кризата ще достигне дъното тази година, предаде Ройтерс.

Спадът в икономическата активност, засегната и от мерките за икономии, целящи оздравяване на държавните финанси и премахване на дефицитите, надхвърли прогнозите. Този спад пречи и за постигането на финансовите цели, поставени като условия за помощта от международните кредитори.

Гърция ще наложи временен данък върху собствеността, за да компенсира недостига на приходи в бюджета си за 2011 и 2012 г. и да свие дефицита за годината до 7,6 процента от БВП.

Това е ключово условие за продължаване на предоставянето на помощ от спасителния пакет, одобрен миналата година от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се мисия на ЕС, МВФ и Европейската централна банка, да започнат в понеделник петата си проверка за това как се справя Гърция.

Едва след нея ще бъде одобрен следващият транш от 8 милиарда евро, без който страната ще фалира след октомври.

Венизелос отбеляза, че налогът върху собствеността ще има малък ефект срещу рецесията. По думите му средната тежест на данъка ще бъде 4 евро на квадратен метър или общо средна стойност 490 евро.

По-голямата част от 1,8 милиона домакинства със собственост ще плащат по 3 евро на квадратен метър, изчисли министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase