Златото с нов рекорд, среброто с 31-годишен връх

Благородните метали продължават да привличат вниманието на инвеститорите

Цената на златото постави нов рекорд днес, като за пореден път основен двигател на търговията бяха страховете за геополитическата стабилност в региона на Северна Африка и Близкия Изток. Новините от Япония също дадоха своето отражение за интереса към благородните, а и към индустриалните метали.


Златото с доставка през април достигна исторически връх от 1 439,50 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. В последствие котировките се върнаха до 1 438 долара, приключвайки сесията с повишение от около 0,7 на сто спрямо вчера, съобщава MarketWatch.

Предходният рекорд бе поставен на 2 март, когато търговията приключи при 1 437,70 долара за тройунция.

„Златото набира инерция, същото прави и петрола”, коментира Чарлс Недос, главен пазарен анализатор в Olympus Futures. На фона на поскъпването на храните и енергийните ресурси инвеститорите се насочват към златото, за да не пропуснат следващото възходящо движение, смята той.

Силен ръст днес регистрира цената на медта, която поскъпна с 2,7 на сто до 4,43 долара за паунд. Повод за това даде информацията, че възстановяването на Япония от опустошителните бедствия ще струва над 309 млрд. долара.

Среброто пък постави нов 31-годишен връх, поскъпвайки с 2,7 на сто до 37,24 долара за тройунция.

Днес геополитическото напрежение се измести към Сирия, където поне шест души са загинали в антиправителствени протести. В Йемен пък бе обявено извънредно положение заради нестихващото социално недоволство в страната.

Цената на петрола пък се колебае около 106 долара за барел.

Вижте тук кои са страните, които притежават най-много злато в резервите си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase