Бриджид О'Лиъри е главен икономист в Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS). Преди това тя е работила като анализатор в частна компания за пазарни проучвания, както и в Националните институт за икономически и социални проучвания във Великобритания.

Пред Investor.bg О'Лиъри споделя мнението си за пазара на имоти във Великобритания и Европа и очакванията си за неговото развитие през тази и следващите години.

- Очаквате ли цените на жилищните имоти във Великобритания да започнат да се възстановяват тази година, предвид значителните спадове в цените и лихвите?

Въпреки че сделките може да започнат да се съживяват по-късно през 2009 г., от RICS не очакваме значителен ръст на цените на жилищата известно време, вероятно не преди 2010 г.

Въпреки че цените на жилищата вече се понижиха с около 20% от своя пик, изключително ниското ниво на одобрените ипотеки в последните месеци все още говори за последващи спадове в цените на жилищата поне през следващите шест месеца.

Влошените условия в икономиката, като цяло, само се добавят към тези очаквания, че цените на жилищата ще отбележат дори още по-голям спад.

От друга страна, има данни, че активността по сделките вероятно е достигнала своето дъно. Например Проучването на жилищния пазар на RICS показва ръст в интереса на купувачите през последните два месеца, а броят на одобрените ипотеки през ноември и декември 2008 г. се повиши.

Въпреки това всички подобни подобрения са от много ниска база и въпреки че вероятно ще видим някои подобрения, малките знаци, които забелязахме досега, едва ли предвещават бързо възстановяване.

Наистина, поне краткосрочно, всяко възстановяване ще бъде ограничено от слабата икономика през настоящата година и по-вероятни са още значителни спадове в жилищните цени.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase