Словашката нискотарифна авиокомпания Sky Europe обяви, че ще пусне от 17-ти юни полети по линиите Варна-Будапеща и Бургас-Будапеща. Проверка на Dnes.bg показа, че в момента цената на билетите е 19 евро в една посока и без летищните такси или общо 95 евро в двете посоки с летищните такси.

Интересно е, че времетраенето на полетите от Будапеща е над 4,5 часа, докато в обратната посока самолетите летят малко повече от 1 час. Вероятна причина за това несъответствие е, че самолетите на Sky Europe кацат транзитно в Братислава, защото от Унгария до България официално разрешение да летят имат единствено България Ер, Малев и нискотарифната авиокомпания Wizz Air. Sky Europe, като регистриран национален превозвач на словашката република, има разрешение да лети от Словакия до България.

От декември Sky Europe ще стартира и директни полети от Братислава до София.

Навлизането но нискотарифните превозвачи на българския пазар и увеличаването на конкуренцията е силно ограничено от липсата на либерализация на българското въздушно пространство.

Според неофициална информация на Dnes.bg скоро се очаква Wizz Air да регистрира българска авиокомпания и да започне също полети от Варна и Бургас.


Още за нискотарифните авиокомпании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase