Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед
Около десетина души се събраха пред Министерството на образованието и науката и поискаха промяна на постановление 100, с което екипи трябва да обикалят домовете и да търсят деца, които не ходят на училище.

Днешното събиране пред МОН е акция, а не е протест, и тази акция е свързана с внесеното от нас становище през лятото за промените в постановление 100 на Министерския съвет /МС/, което беше подписано от 6300 учители, каза Яна Шишкова - учител по китайски език и култура в 138-мо Средно училище за западни и източни езици в София, но на самото събитие днес присъстваха около десетина човека, като повечето заявиха, че са родители.

Още по темата

По думите на Шишкова днешната акция е срещу промените в постановление 100 на МС, предвиждащи екипи от учители, полицаи, социални работници и представители на общините да обхождат домовете на учениците, които не са на училище в същия ден.

Това обръщение от днес е до Комисията по образованието и наука към НС и към министъра на образованието и науката, като в него е добавен и важният въпрос за атестациите на учителите, които ще влязат догодина, каза Яна Шишкова. Тя заяви, че не е политическо лице и днешната акция не е политическа.

Продължава общественото обсъждане на промените в постановление 100 на МС, заявиха от МОН. Днес сме по-малко от десет човека, при подписали становището 6300 души, защото това не е протест и не зовем към протест, но училището не трябва да се превръща в полицейска институция, каза Шишкова, цитирана от БТА.

На заседанието на парламентарната образователна комисия през миналата седмица министър Красимир Вълчев увери, че думите "ежедневно" и "незабавно" в промените на постановлението, свързани с изискването учителите да обхождат домовете на учениците, които отсъстват в даден ден, ще отпаднат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase