Снимка: архив, Reuters

Посещението на македонския премиер Зоран Заев трябва да се използва за сближаване на Македония и България, защото това е от полза и за двете страни.

Това коментираха директорът на Института за международни отношения Любомир Кючуков и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност пред БНТ.

Още по темата

И двамата експерти смятат, че България трябва да подпомогне Македония за дългата процедура по влизането й НАТО и Европейския съюз.

По думите на Божилов, правителството на Заев трябва наистина да демонстрира, че принципите на демокрация и гражданският контрол върху службите за сигурност се връщат. Нужен е така също и наистина функционираща пазарна икономика.

"Защото това са критериите, по които Македония ще бъде оценявана за членството си в НАТО и членството си в ЕС и България може да подпомогне и трябва да подпомогне Македония именно в този път", допълни експертът.

Според Любомир Кючуков България е държавата, която е максимално заинтересована от отварянето във всички отношения на двете страни една към друга.

"България е страната членка на ЕС, България е страната членка на НАТО, България е страната с дълга история, България е страната със сериозна икономика, така че тя има интерес от едно такова отваряне", поясни Кючуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase