Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С псевдореформи няма как да се подобри една система, която по принцип е грешно заложена. Идентификаторът на пръстови отпечатъци не е добър инструмент. Здравната реформа започна, но първо трябва да се дискутира дали е била правилно построена, защото моделът доказано не работи. Това каза проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него трябва да се създаде обстановка, при която НЗОК да се конкурира с други структури, което ще доведе до по-високо качество и по-ефективно управление на нашите пари за здраве. По думите му това ще се пренесе на по-ниско ниво и върху болниците, където лекарите ще се конкурират за по-добро качество. 

"Преди повече от 10 години имахме 1 млн. хоспитализации, а сега, при условие, че населението е намаляло с 10%, имаме вече 2 млн. хоспитализации. Ето как се заобикаля една инициатива", обясни Воденичаров. 

Според Стайко Спиридонов, председател на Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт, в системата е необходим контрол, който да бъде основан на самоконтрол. По думите му, ако не се оставят дейности и медицински изделия да се плащат от пациента в самата болница, което е предпоставка за корупционни практики, това би могло да помогне за демонополизацията на Здравната каса. 

"Одобрявам пръстовия отпечатък, защото поне в началото ще се контролират тези болници, които в момента мамят Касата и държавата", каза още Спиридонов, допълвайки, че това няма да реши генерално проблема. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase