Снимка: bgonair.bg

Шефът на военното разузнаване може да не е военен, сподели личното си мнение в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Повод за коментара му е подадената и неприета от военния министър оставка на директора на служба "Военна информация" Йордан Бакалов.

По думите му шефът на разузнаването може да бъде и дипломат, и експерт от сектор сигурност, и военнослужещ, както е било дълги години.

Още по темата

"Военното разузнаване получава много ценна информация, която е важна за цялата държава. Приема много специфична информация, която обаче не е само военна", обясни Божилов. Той посочи, че не познава лично Бакалов, но от колеги е чувал, че е изключителен професионалист с широко виждане.

Експертът уточни, че наистина сме изправени пред много критична ситуация - и в Близкия изток, и в Черноморския регион.

"Голяма е ролята на разузнаването, на предварителната информация за правилното вземане на решения. Ето защо ние наистина трябва да градим, да стъпим добре на постиженията на българското разузнаване, което има много добър авторитет в рамките на НАТО", каза Божилов.

Той коментира, че проблемът пред Европа е наистина голям, защото тя не действа единно.

"Виждаме различни разнопосочни дейности. Не виждаме активност на отделните европейски звена. Различни държави прокарват собствена индивидуална политика", коментира експертът.

Според Йордан Божилов борбата с Ислямска държава е общият знак, под който може да бъде направена конференция и да има сътрудничество между Русия и САЩ, защото никой няма интерес джихадистите да укрепят позициите си и да продължат със зверствата.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase