Снимка: архив Булфото

Държавата е длъжна да осигури животоспасяващите медикаменти за лечението на болните от рак и да продължи да се грижи за тях, каза митрополит Николай, който днес отслужи молебен за здравето на пациенти и лекари в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Недопустимо е в 21-ви век в европейска страна да се случва нещо подобно, подчерта той, цитиран от БНР.

Още по темата

"Това, което църквата вижда и разбира, както и всеки от нас, е, че лекарите масово напускат България, но и болните, които могат да си позволят това, вече масово напускат страната и предпочитат да се лекуват в чужбина. Български болни, които се лекуват в чужди болници от български лекари. Братя, какво става? Това ли искаме ние, това ли иска властта, това ли е, което ни харесва? Да отидем всички в чужбина, където да разберем, че грижата за човека е главна и единствена ценност и задача на всяко нормално общество. Всяко общество е изградено и съществува, за да се чувства отделният човек добре, да са здрави децата му, възрастните му родители обгрижени. Нищо друго. Никаква макроикономика, никаква самоцелна структурна реформа нямат значение", каза митрополитът.

Дълговете, които онкологичните центрове трупат за лекарства, са огромни, заяви управителят на пловдивския Онкологичен център д-р Калин Калинов. На срещата в Пловдив днес, освен управителите на 7-те онкоцентрове, участват и специализираните онкологични болници, както и националните консултанти по онкология.

"Новата методика наистина е убийствена. Към дата петък, последният работен ден на миналата седмица, ние сме вече 713 хиляди лева минус по отношение единствено и само на медикаменти", каза той. По думите му ситуацията в останалите центрове е същата. 

Причината за дълговете е, че според новата методика НЗОК няма да плаща надлимитната дейност. Това означава, че при изчерпан лимит или болниците самите болни ще трябва да си плащат лечението.

"На днешната среща ще излъчим контактна група. Ние искаме да има дебат, защото всяка една методика, било наредба или закон, родени по този начин, по който се роди тази методика, са мъртвородени", каза д-р Калинов.

От БСП – Варна вчера също предупредиха, че парите в онкоболниците са свършили и вече има листи от чакащи пациенти.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи във Варна днес, че касата ще изплати на болниците всички лекарства за дейности по клинични пътеки – дори тези, за които са изразходвани средства над месечните лимити. Очаква се Надзорният съвет на касата да вземе решение дали да освободи 60 милиона лева от резерва си, за да покрие недостига.

По думите на подуправителя най-вероятно ще бъдат увеличени изцяло годишните бюджети на всички университетски болници с 2 процента на годишна база и на всички болници, които имат спешни отделения – също с два процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase