Снимка: Bulgaria On Air

Грехота е България да губи евросредства. Не трябва да връщаме и едно евро в евробюджета. Това обяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в предаването „Брюксел” 1 на телевизия Bulgaria On Air. Тя беше избрана за зам.-председател на новата Европейската комисия и за комисар по бюджет и човешки ресурси на ЕС.

Още по темата
Георгиева даде и друг съвет на България – да направи европейските пари достъпни за малките фирми и фермери. „Още чувам в България, че формите за кандидатстване по европроекти са толкова сложни. Хората се отказват и това трябва да го променим”, каза още еврокомисарят. Тя припомни, че страната ни е най-големият нетен бенефициент на средства от ЕС – имаме 32 млрд. лв. за усвояване през следващите 7 години.

Според Кристалина Георгиева неусвояването на европари може да се преодолее чрез електронното правителство. Крайно време е някое правителство, дано да е следващото, да запретне ръкави и да го направи”, каза още българският еврокомисар.

Тя посъветва и институциите у нас да се откажат от подхода „моето си е мое” и по-често да се прехвърлят европари от едно ведомство към друго, когато стане ясно, че няма как да бъдат усвоени.

Европейската комисия е изправена пред трудна задача – с по-малко пари да постигне по-големи резултати, стана ясно още от думите на Кристалина Георгиева. „Няма да ни е никак леко – с по затегнат евробюджет да постигнем повече”, каза тя. Една от целите й ще е по-бързо и гъвкаво да се преориентират пари и човешки ресурси, за да се изпълняват по-гъвкаво приоритетите на деня.

Според Кристалина Георгиева бюджетната дисциплина не трябва да е за сметка на икономическия растеж. „Ако няма бюджетна дисциплина, рискуваме стабилността на нашата икономика и ресурсите, които съществуват. Ако само затягаме дисциплината и сметките и не мислим за растежа, то ще се окаже, че работните места се намаляват и не можем да излезем от кризата”, каза още еврокомисарят по бюджета.

Повече на www.bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase