Атентатът в Бургас. Снимка: архив, Булфото

Компютърен принтер в Бейрут, ДНК следи по използвана SIM карта и няколко подозрителни телефонни разговора са част от уликите, които са довели българското разузнаване до извода, че Хизбула стои зад атентата в Бургас през юли миналата година. Това пише израелският вестник "Аарец'.

Българският външен министър Николай Младенов ще представи тези и други доказателства във вторник по време на обяд на месечната среща на Съвета на външните министри на ЕС в Брюксел.

Целта на Младенов ще е да убеди 26-имата си колеги, че терористичната атака в Бургас не е по-различна от такава в Париж, Лондон, Рим или Берлин.

Още по темата

Това няма да е лесна задача. Очаква се атмосферата на обяда да бъде напрегната, твърди изданието. Въпреки че десетина  страни членки на ЕС излязоха с изявления, че подкрепят доклада на България по разследването, в момента ЕС няма намерение да се захваща с Хизбула, посочва вестникът.

Откакто докладът беше огласен, САЩ, Великобритания, Холандия и Израел правят дипломатически опити да накарат ЕС да наложи санкции на Хизбула. Великобритания и Холандия са единствените държави в ЕС, които са обявили Хизбула за терористична организация.

Според оценките на Ерусалим обаче ще мине дълго време, преди да има европейски действия срещу Хизбула дори и само поради факта, че ще е необходимо съгласието на всички 27 страни членки на ЕС.

Франция и Италия се противопоставят на санкции от страх, че това ще хвърли в паника Ливан, което може да отключи насилие, Германия също е предпазлива, пише вестникът.

В най-добрия случай Франция може да се съгласи да сложи няколко висши представители на Хизбула в списъка си с терористи, но не и цялата групировка, казват представители на израелското външно министерство.

"Реалисти сме. Ако това стане, ще го смятаме за постижение", е казал пред "Аарец" представител на израелското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase