Снимка: БГНЕС

Управителят на БНБ Димитър Радев сподели, че страна ни незабавно трябва да се присъедининкъм еврозоната. Радев участва в конференцята “България в еврозоната, кога?”. В нея участват още служебните министри на икономиката и на финансите Петко Николов и Людмила Петкова, бившите премиери на Малта и Румъния Джоузеф Мускат и Адриан Ньстасе, както и други официални лица.

Според управителя на БНБ страна ни възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция. На откриването на конференцията Радев допълни, че забавянето на пълната интеграция на страната ни в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава. Той посочи, че мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди.

Радев допълни, че изпълняваме абсолютно всично номинални критерии за присъединяване към еврозоната, с изключение на този за инфлацията, цитира Нова ТВ. “Отрицателната разлика по отношение за критерия за ценова стабилност намалява, включително и през последния месец, но се очертава да остане над изискванията на критерия към датата на предстоящата оценка, която ще бъде направена на база данните към края на месец май", допълни управителят на БНБ.

Според него подготовката на търговските банки също върви по план. Има и още работа, свързана с небанковия финансов сектор, несъстоятелността и мерките срещу избирането на пари. Българският лев е част от европейския валутен механизъм - ключово условие за приемането ни, каза още той. Финализирали сме и процеса по правна конвергенция с приемането на законовите промени в Закона за БНБ.

В изявлението на Радев става ясно, че монетният ни двор също е готов и преминава към тестово отсичане на 8 млл. евро монети. “Шансовете ни остават силни и реалистични да се присъединим към еврозоната през 2025 година”, каза още управителят на БНБ.

"Нужда е само стабилна политическа позиция", допълни Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase