Срещу дарение от 200 бона ще се взима гражданство. Снимка: Dnes.bg

Срещу дарение от поне 200 000 лева чужденците ще имат право да получат българско гражданство по бързата процедура. Поправка в Закона за насърчаване на инвестициите, която позволява това, беше приета на първо четене от народните представители с почти пълно единодушие.

Чуждите граждани, развиващи дейност у нас, ще могат да кандидатстват по-лесно за български паспорт само ако инвестират поне 4 млн. лева в рамките на 2 години, пише в своя брой „Труд“.

По този начин азиатски, руски и африкански бизнесмени, които ще налеят пари в проекти на родна почва ще се превърнат експресно в наши сънародници. Проектът мина в залата само за пет минути, тъй като нямаше никакъв дебат, като 103 от народните представители бяха "за", само трима "против", а 10 се въздържаха.

При кандидатстване за българско гражданство ще има по-лесни условия и за чужденци, дарили над 200 хиляди. лева в Националния иновационен фонд.

Аргументът за променените условия е да бъдат стимулирани инвестициите, като целта е да се достигнат нивата отпреди икономическата криза, тоест от 2008-а година.

Какви конкретно трябва да бъдат намеренията за бизнес на кандидатите за българско гражданство, ще се определя в отделна наредба на финансовото и икономическото министерства. Облекчена процедура за българско гражданство ще получават и инвеститори, които разкрият над 100 работни места.

"В момента инвеститорите извън Европейския съюз срещат трудности при получаването на статут за постоянно пребиваващ", пише в мотивите на вносителя на законопроекта. По-леки процедури за гражданство има и в други държави от общността.

Предвиждат се и някои облекчения в процедурата, през която минава всеки желаещ да получи български паспорт. Така например се премахва задължителния изпит по български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase