Снимка: Архив Булфото

Драстично поскъпване на храните отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За година стойността на част от продуктите е скочила с 80 %.

Повечето стоки, които са увеличили цените си, са основни за трапезата ни, съобщи bTV.

Данните показват, че за година най-много са поскъпнали картофите, захарта, брашното, олиото, зелето и ябълките.

Между 20% и 30% пък са поскъпнали млечните и месните продукти, скумрията и лещата. Регистрираният ръст в цените напълно съвпада с усещането на потребителите.

Експертите обясняват поскъпването със скока на цените на храните на световните борси. Сред другите причина за осезателното поскъпване на храните у нас е занемаряването на земеделието.

Когато отрасъл като селското стопанство го оставиш на произвола на съдбата, идва един период, в който той не може да дава плодове. Сега трябва да се работи много в продължение на дълъг период, за да добием едно нормално ценообразуване, производителност, чак тогава може да очакваме едно стабилно равнище на цените, смята Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.


Затова и скокът при храните ще има негативен ефект върху икономиката.

"Когато всичко, което потребяваме, става по-скъпо, ние очевидно свиваме своето потребление, което няма как да се превърне в генератор на възстановяване на икономиката и на по-голям икономически растеж", обясни икономистът Петър Ганев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase