Снимка: Булфото

Броят на българите с по два и повече мобилни телефони непрекъснато расте, като днес на всеки, включително на новородените, се падат средно по 1,4 мобилни телефона. Данните са от 15-ия годишен доклад на Европейската комисия за за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения.
 
Въпреки това българите плащат по-скъпо, за да разговарят по тях, заради по-високите такси за свързване, които мобилните оператори у нас начисляват на клиентите при повикване на абонат на друг оператор или при разговори от мобилен към стационарен номер и обратно.

Брюксел неколкократно призовава правителството да поиска от мобилните оператори да ги намалят, но въпреки това те продължават да са по-високи от средните в ЕС.

Като проблем у нас се отбелязва и преносимостта на номерата при стационарните телефони, която е едва около 10 на сто. Заради това София получи официална забележка от Еврокомисията на 5 май.

94 на сто от абонатите на фиксираните мрежи продължават да са закрепостени към Vivacom, което според Брюксел изкривява пазара.

България остава на опашката в общността по разпространение на скоростен интернет с едва 13 на сто покритие на страната към януари.

Докладът коментира ситуацията като изненадваща предвид факта, че над 550 фирми у нас предлагат интернет.

В ЕС вече всеки четвърти разполага с високоскоростна връзка. Дания и Холандия дори са лидери в света с близо 40% от населението, използващо този вид комуникация.

Цените на бързата връзка също са спаднали със 7% за година, като сега средната цена на минута разговор е 13 цента. През последната година в ЕС се е удвоил достъпът до интернет чрез мобилна връзка в ЕС – 5,2%.

Лидери в мобилния интернет са Финландия, Португалия и Австрия, където услугата ползват над 15 на сто от абонатите.

Малта остава най-скъпата държава по отношение на цените на мобилните разговори - 24 евроцента на минута. Най-евтино говорят в Латвия - 4 цента на минута.

Кризата е причина телекомпазарът в Европа да е приключил 2009 година с нулев растеж, но и без загуби, на фона на 4,2% икономически спад в ЕС, заключава Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase