25 см е снежната покривка във Варна. Снимка: БГНЕС

Заради силния снеговалеж и вятър източните части на страната са под преспи. Много междуградски автобуси не тръгнаха тази сутрин от Шумен и Сливен заради тежката обстановка по пътищата.

Три тира са закъсали на пътя между селата Тополчане и Калояново край Сливен. Заради силния вятър и заледяване товарните автомобили са излезли извън пътното платно.

От автогарата в Сливен няма да отпътуват автобуси за Варна и Велико Търново. Засега не са спрени курсовете за Сливенския Балкан, но при влошаване на обстановката и те няма да пътуват.

До 35 сантиметра на места достига снежната покривка в Шуменско.

Заради усложнената обстановка са спрени автобусите по линиите Каолиново, Върбица и Добрич.

Затворени за движения са всички пътища в община Хитрино. Непроходими са някой от междуселските пътища в общините Каспичан, Венец и Шумен. Навсякъде в областта се движат високо проходими машини.

Във всички селища има хляб, вода и ток. Въведено е ограничение за товарните автомобили. Те трябва да са без ремаркета и полуремаркета и задължително с вериги на главен път Русе-Варна, Силистра - Шумен, Шумен-Карнобат.

На няколко пункта в областта се спират товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета и се следи дали са оборудвани с вериги

Обстановката във Варненско е най-тежка. Пътят Балчик–Варна е напълно непроходим.

Дебелината на снежната покривка на пътното платно сутринта била над 20 см, защото цяла нощ не е минавал снегорин, съобщава „Фокус“.

На пътя има закъсали автомобили, които чакат специализирана техника да ги изтегли от преспите. Спрени са маршрутните таксита от Варна за Каварна, Балчик и Албена.

Във Варна снежната покривка е 25 сантиметра. През целия ден ще продължи да вали, а вятърът ще остане силен. Температурите ще бъдат от минус 6 до минус един градуса.

Заради тежката обстановка във Варна денят беше обявен за неучебен.

Спасителни екипи вече работят по първия спешен случай. Фадрома разчиства пътя към село Голица в община Долни Чифлик, за да бъде извозена родилка от селото до Варна.

В община Провадия всички междуселищни пътища са затворени за движение заради навявания.

В община Каварна всички пътища са непроходими поради големи снегонавявания.

Без ток са село Българево, част от село Свети Никола и Камен бряг и много райони на Каварна. Градът е и с прекъснато водоподаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase