Няма абсолютно никакви пречки за помилването на българските медици, заяви главният прокурор Борис Велчев по повод протеста на Либия за помилването на българските медици след завръщането им в България.

Договорът между България и Либия предвижда, че когато едно лице бъде трансферирано в родината си да продължи изтърпяването на наказанието там, то това наказание се извършва по законите на неговата родина.

Член 74 от Наказателния кодекс дава възможност за помилване и няма формално правни пречки за помилването, поясни Велчев.

Либия привика снощи първия секретар на посолството на България в Триполи, за да протестира срещу помилването на българските медицински сестри и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж.

В меморандум, който бе връчен от либийският зам. министър на външните работи Абделати Лаабиди на първия секретар на посолството на България, Триполи "протестира срещу неспазването от страна на София на споразумението за екстрадиция, подписано между двете страни през 1984 г. В това споразумение няма клауза, която да предвижда помилване на екстрадирани осъдени”, посочи официален либийски източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase