В днешната търговия преобладаваха малките сделки. Пазарът нямаше ясна посока, но по някои позиции се появиха ордери за покупка, които не срещнаха предлагане. Ако това положение продължи още няколко дена, вероятно купувачите ще станат по-агресивни.  Разбира се, необходимо условие за това е липсата на стресиращи новини от Украйна и политическо спокойствие в България.   

SOFIX се отдалечи от долната граница на рейнджа между 580 и 620 пункта, в който е заключен вече 3 месеца. Днес за втори ден индексът затваря над 600 пункта и това показва, че апетитът за покупки не е изчезнал. Също така графиката вече се отдалечава от непосредствената низходяща тренд линия, която очертаваше поевтиняването от началото на април.

Тези технически аргументи поставят на дневен ред оптимистичния сценарий за изход от рейнджа в посока нагоре. Ако това се случи, можем да очакваме нова вълна на ентусиазъм на БФБ.Трейс груп холд АД очаква 45% ръст на консолидираните продажби на годишна база до 128 млн. лв. за първото полугодие на 2014 г. От тях 124 млн. лв. се очаква да бъдат приходи от строително-монтажни работи. Консолидираните продажби на дружеството за първото тримесечие на годината се повишават със 188% до 57 млн. лв, което стопява консолидираната загуба до 191 хил. лв. спрямо 2.74 млн. лв. година по-рано.

През настоящия месец Трейс груп холд стана партньор по проект към Летище Прага за 10,6 млн. евро. Това е първият проект на дружеството на територията на Чешката република. В момента Трейс груп холд изпълнява три обекта в Сърбия на обща стойност 60 млн. евро, както и редица проекти в България.

Химимпорт АД отчита консолидирана печалба от 25.9 млн. лева за първото тримесечие на 2014 г. в сравнение с 28.8 млн. за същия период наминалата година. Общите приходите от дейността намаляват до 1.586 млрд. от 1.859 млрд. лв. Дългосрочните банкови заеми нарастват до 117 млн. за отчетния период от 103.1 млн. за миналата година, като краткосрочните също нарастват до 134 млн. от 121.6 млн. Паричните средства и паричните еквиваленти се увеличават на 1.414 млрд. лева от 1.317 млрд. за същия период на миналата година.

Прави впечатление относително големия размер на перото „Други" в групите „Финасови активи" и „Търговски и други вземания", както при нетекущите (съответно 292.4 млн. лв.  и 114.1 млн. лева.), така и при текущите активи от баланса на дружеството (съответно 245.2 млн. лв.  и 768.6 млн. ла.).

Групата на Химимпорт е в процес на извършване на редица реорганизации, като наскоро приключи преструктуриране на част от производствените и търговски дружества, чрез вливане на „Химимпорт Груп" ЕАД в „Зърнени храни България" АД. Тази година групата придоби контрол над дружество Техноимпекс 98 АД и дъщерното му Техноимпекс АД със седалище в София. Също през тази година Групата придоби контрол над дружество ЗК "ОАО Итил Армеец " със седалище в гр. Казан, Русия.

     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase