ДДС е такса добавяна върху повечето продукти и услуги, предлагани от регистриралите стопанска дейност във Великобритания. Тази такса се добавя също към продукти и услуги внос от страни извън ЕC както и внасяни във Великобритания от страни членки на ЕС.

ДДС се начислява върху продажбата на продукт или услуга от ЮЛ регистрирано по ДДС на друго ЮЛ или ФЛ. Ако регистрирана по ДДС фирма купува услуги и продукти,тогава съществува възможност за възстановяване на ДДС.

Има две ставки  по ДДС в зависимост от продуктите или услугите, предлагани от дадената фирма. Ставките са следните: стандартна в размер на 20%, редуцирана в размер на 5% или нулева в размер на 0%. Също така има някои продукти или услуги, които не подлежат на налог с ДДС. Всяка фирма, която предлага стоки или услуги, които са сред облаганите с данък, трябва да се регистрира по ДДС. Фирмата трябва да се регистрира по ДДС ако прходите и в рамките на дадената година надвишават фиксиранта сума в размер на £77.000 или ако приходният и план  предвижда тази сума. Може фирма да се регистрира по ДДС, дори ако дружеството не изпълнява горните изисквания. След регистрирането на фирмата по ДДС, данъкът се начислява върху всички предлагани продукти и услуги на територията на Обединеното Кралство, ако те са стоки и услуги, подлежащи на данъчно облагане. В случай на продажба на продукти или услуги фирмата добавя до тяхната цена ДДС, това е т. нар. дължим данък. В случай на закупуване на продукти или усуги от други фирми за извършване на своята стопанска дейност, платения данък е т. нар. начислен данък. Ако дължимият данък надвишава начисления данък, разликата трябва да бъде изпратена на данъчната служба с данъчно споразумение. Ако начисленият данък е по-висок от дължимия данък, тогава може да се изиска разликата от данъчната институция. Стандартният размер на ДДС е 20%. Съществуват някои стоки и услуги, които отговарят на изискванията за намаляване на ставките на ДДС, като например горива и енергия, монтаж на енергийно ефективни материали, санитарни продукти, автомобилни седалки за деца. Има също така стоки и услуги, за които ДДС е нула, това например са – хранителни продукти (не се включват ястия в ресторанти или за износ), книги и вестници, дрехи и обувки за деца, обществения транспорт. Има продукти и услуги, които не спадат към облаганите с ДДС, като например застраховане, образование и обучение, ако отговарят на съответните изисквания, набиране на средства от благотворителни организации, членски внос за повечето медицински и стоматологични услуги. В допълнение има стоки и услуги, което се намират извън система на ДДС, например хобита като продаване на марки. Разликата между нулевия ДДС и продуктите и услуги, които не подлежат на ДДС, е че няма възможност за възстановяване на ДДС. Връщането на ДДС обикновено се състои на всеки три месеца. Необходимо е да се попълни формуляр за възстановяване на ДДС, който  може да се намери в британската данъчна служба. Има възможност за попълване на формуляра както на електронен, така и на хартиен носител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase