Промените в Наказателния кодекс, според които собственици на нерегистрирани културни ценности (всички предмети на възраст по-голяма от 50 години) могат да бъдат наказвани със затвор до 4 години и глоба от 2 до 10 хил. лв, биха могли да доведат до множество дела и наказване на невинни хора със затвор, заради стар скрин, радио, картина или друг наследствен предмет, твърди Светльо Кантарджиев – член на Съюза на колекционерите и учредител на Фондация „Мизия“ за опазване на културното наследство.

Всеки втори-трети българин притежава вещи на възраст по-голяма от 50 години, но съвсем малка част от тях имат значителна културна стойност, въпреки това готвените промени задължават всеки един предмет на по-голяма от тази възраст да се регистрира. Това не само означава огромна бюрокрация, но и прекалена намеса на държавата. Според Кантарджиев промените в Наказателния кодекс са абсурдни и биха могли да задръстят съдилищата от безсмислени дела за „културни ценности“ с нищожна стойност и огромни разноски по тях за идентификация на предметите. Такива примери има дори в момента, посочва колекционерът.

Множество културни дейци и хора на изкуството като проф. Валери Стефанов, акад. Светлин Русев, археологът проф. Николай Овчаров и други скочиха против готвените промени. В проектозакона липсва разграничение между „културна ценност“ и „археологически обект“, както и ясна дефиниция на термините. По този начин би могло да се стигне до комични ситуации, като дори един детски лексикон или рисунка (стига да са на възраст над 50 години и без значение дали авторът им е още жив) биха могли да се счетат за културна ценност, и собственикът им да носи наказателна отговорност, ако не ги регистрира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase