Тези разсъждения са вдъхновени от създадената наскоро общност във Facebook –Личните финанси да станат част от образователната програма. Считам, че това е много важно, защото разбирането за личните финанси и правилното им управление в живота е въпрос от жизнено значение.

Едно от базовите неща, които учат подрастващите в часовете по математика е Питагоровата теорема. Благодарение на нея чрез дължината на катетите може да се изчисли хипотенузата на правоъгълния триъгълник. Ползваме ли питагоровата теорема в реалния живот като възрастни? Отговорът е категорично „да”. Благодарение на Питагоровата теорема можем да изчислим диагонала на всяка една стая от нашето жилище след като сме измерили нейната дължина и ширина.

Възниква фундаменталния въпрос: Кои знания от училище ползваме в реалния живот? След като Питагоровата теорема, което е едно от най простите неща, които децата изучават, има толкова ограничено приложение в реалния живот, какво остава за далеч по-сложните и отвлечени математически понятия. Да сте си говори наскоро с някого за синус и косинус или да сте искали някоя банка да ви отпусне тангенс. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase