Връщането на актуализирания бюджет от страна на президента Росен Плевнелиев беше повече от логична стъпка. Не мога да я нарека нито аз, нито опонентите на държавния глава "неочаквана", защото беше показано достатъчно ясно, че това ще бъде направено. Така че изненади няма, има предвидимо действие.
 "Тези 35 евро няма да ми решат никакъв проблем. По-добре е тези пари да се инвестират в строеж на детски градини и квалификация на учители. От това децата ми ще спечелят повече". Това бяха думи на една майка, дошла на протестите с двете си дъщерички - на 1 и 6 годиники, която записах. Мислите, че тя е от богатите ли? Не, жената работеше в министерството на околната среда и водите, а там, знаете, заплатите не са високи. Ниското заплащане обаче не й попречи да разбере цялата недалновидност на подобна актуализация, при която парите ще бъдат пръснати и бързо ще свършат, вместо инвестирани с разум в по-далечна, но и с по-добра перспектива.
 "Знаете ли колко са важни такива пари за една жена, която получава 300 лева?", бе другият довод. Аз пак наивно попитах дали не е по-добре да се финансира създаване на работно място за такава майка, която след време да получава достойно заплащане за труда си, вместо сега да получи жълти стотинки, а те едва ли ще покрият и памперсите на детето й за един месец. Като след време, разбира се, ще свършат. Така и не получих отговор.
 Досега никога не съм вземала заем, в т.ч. и през годините, в които кредитите пробиха път в България и повечето мои познати се юрнаха на паричната стока. После започнаха да си скубят косите, защото се оказа, че нещата не са такива, каквито изглеждат - условията на банките са малко по-различни от шумно рекламираните, най-вече в частта им за промяна на лихвите и за глобите, ако вноската не бъде погасена навреме.
 И така, аз наистина не съм се занимавала с финанси, но дори и дилетант би бил наясно, че този кредит от 1 млрд лева трябва да се връща с лихвите. И кой ще го връща. Та...какви са условията по този кредит? За какво време трябва да се погасява? 
  Когато бюджетът беше гласуван на второ четене в парламента, поисках от репортерите да ми обяснят ясно разбивките. Знаете ли какъв беше отговорът? "За целта трябва да си учил висша математика".
 Така....Всеки от нас малко или много си прави сметката за личния бюджет. Едва ли разумен човек би взел заем, който няма да може да изплати.
 Тези въпроси са простички и би трябвало да получат също така простички отговори. За съжаление липсват точно отговорите.
 Затова решението на президента е правилно - докато няма прозрачност по бюджета, той трябва да се преразглежда. Така че да не се превърне във воденичен камък на шията ни.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase