Днес започва WWDC конференцията за разработчици на Apple". И до колкото в България Андроид базираните мобилни устройства са някак много по-познати, не е учудващо, че по улиците и пред малкото магазини на "Iabalka", единствените официални магазини на калифорнийската компания у нас, няма агитки от нетърпеливи фенове.
Но в САЩ хиляди анализатори и консултанти си изкарват хляба, служейки си с любовта на ябълковите фенове. Попадам на интересен материал в сайта на IMore, носещ гръмкото заглавие "Какво трябва да направи Епъл, за да има ръст в цената на акциите им".
Без да съм авторът на статията Крис-Едикойски, мога да ви кажа същите неща.
Изключително важно е IOs7 да е изградена по изцяло нов принцип. Защото не е тайна, че отличното представяне на мобилните устройства, безспорно зависещо и от качествата на очакваното ново поколение на операционната им система, е един от най-важните фактори за поскъпването на акциите. Сър Джонатън Айв-шефът на дизайнерския отдел в "Епъл" стои зад създаването на новата операционна система. А той е човек с пристрастие към изчистените форми, както можете да забележите от всеки един IPhone, IPad или лаптоп, носещ някъде по себе си логото с отхапаната ябълка.
Говорейки за лаптопи няма да е лошо ако видим новата линия на Mac BookAir, Mac ProBook и непрестанно подминаваните в ъпгрейдно отношение Mac Minny и Mac Pro. Какво очакваме от лаптопите? Безспорно представяне на модели с новите Haswel процесори, разгласени преди около две седмици от Intel. Те са също толкова мощни като сегашното IvyBridgeпоколение, но според специалисти от Intel, са 50 процента по-икономични, що се отнася до употребата на електричество. Вече ми попадна ревю на laptop.bg на лаптоп от геймърската серия на Acer и не, че искам да сравнявам Acer с Apple, но разликата в издръжливостта на батерията  с новите и старите процесори е не повече от двадесетина процента, в полза на Haswel процесорите. И до колкото говорим за Apple, където се гони безпощадна ефективност, мисля, че ще успеят да изстискат около 35 процента по-добър живот на батерията. Тук трябва да кажа, че при новите процесори се очаква и значително подобрение в графичните възможности на лаптопите. Възможно е да се появи и Mac BookAir с Retina екран и подобен продукт би бил огромно изкушение за хората с нормални доходи, но в България ще е просто поредната екзотика. Очаква се на борда на ултрабуците на кюпъртинци да се появи нова камера и система с двоен микрофон за още по-усъвършенствано ползване на социални приложения. Това с камерата и микрофоните е предвиждане, идващо от Минк Чи Куо, който сигурно работи тото милионер, защото зад гърба си има разкрити множество, голямо множество нововъведения от Apple. никой не знае как анализаторът прави проучванията си, но има феноменална оспеваемост.
Преди около месец изпълнителният директор на Apple-Тим Кук каза, че във фирмата се работи здраво, но до есента да не се чакат никакви устройства, а само софтуерни новости. И до колкото става дума за компанията с най-брутално отношение към пазенето на тайни относно бъдещи проекти, като нищо още сега можем да видим нещо коренно различно. Съвсем спокойно освен Ios7 и десетото поколение на операционната система за лаптопи и настолни компютри, биха могли да дебютират IPad 5, IPhone5s-аз лично така наричам устройството с по-голяма камера и сензор за пръстови отпечатъци, а никак няма да се зачудя и ако IWatch се появи на бял свят. Така за Apple ще остане да изкарат на пазара есента и за коледните празници IPad Minny2 и IPhone 6-който би трябвало да носи в себе си нещо от дългоочаквания мега смарт фон.
Дали Apple ще излязат с по-бюджетна версия на IPhone? По всичко личи, че би трябвало това да се случи. Погледнете всяка една линия от техни устройства. Имате IPad 4 за почти 2000 лева, но и IPad Minny за 700. При IPod е така, същото е и при настолните и лаптоп компютрите. Така че евтин IPhone ще има, дали ще е пластмасов, многоцветен, с изоставане от едно поколение в процесорите от по-скъпия си събрат не е ясно. Не е ясно дали Минк Чи Куо не е пропуснал нещо в прогнозите си. Имам предвид ThunderBolt2 порта, който беше представен миналата седмица от Intel.
Аз лично очаквам с огромен интерес това, което ще се случи довечера от 20 часа българско време в Москоун уест във Фриско. Имам остра нужда от попълването на тайфата от IPhone 5 и IPad Minny с ултрабук и защо не някой IWatch. А последното устройство би било истинско облекчение в използването на суб компютърна техника, както официално се наричат таблетите и смартфоните. Да помечтаем ли и за напълно функционален 4k-ultra телевизор от Apple? Не за друго, но Asus вече представиха подобен екран, което значи, че чисто технологично не би трябвало да се намират особено далеч и от пускането на телевизор. Ще видим ли IRadio? След като калифорнийците успяха да придумат и последния от гигантите в звукозаписния бизнес-Sony music, по всичко личи, че това ще е поредната атракция за потребителите на продукцията идваща от Кюпъртино.
Дилиян Манолов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase