Снимка: архив, Reuters

Ануар предлага Саддам Хюсеин на снимка, върху колан или на пощенски марки. В магазинчето си в Багдад той поддържа носталгията към човека, "който знаеше как да управлява страната".

Въпреки че някои смятат бизнеса му за "съмнителен", 10 години след смъртта на диктатора не са малко иракчаните, които също като Ануар жадуват за сигурност, пише Гийом Декам от Франс прес.

В магазина си за антикварни стоки Ануар с гордост гали кожата на колан с кобур, над който е изписано: "От президента Саддам Хюсеин". "Саддам ги подаряваше на заслужилите офицери", казва търговецът, който предлага и стари пощенски марки с релефно изображение на бившия диктатор или посветени на него фотоалбуми.

Ануар признава, че клиентите, изпитващи днес носталгия по "раиса", са малко. Даже изглежда, че Ануар си е най-редовният клиент.

"Постоянно търся предмети, свързани със Саддам, но щом намеря, често ги запазвам за себе си", признава младият мъж, който продава предимно дребни предмети - от вази до обици, които нямат нищо общо с политиката.

След това казва със сериозно изражение: "Саддам Хюсеин показа, че знае как да управлява страната". "Казвам го като син на Юга", заявява Ануар, имайки предвид, че е шиит като повечето си сънародници.

Доста изненадваща позиция, тъй като сунитът Саддам Хюсеин бе безскрупулен към шиитите и кюрдите.

Той бе осъден на смърт заради гибелта на 148 шиити, убити през 1982 г. в намиращия се северно от Багдад град Дуджаил, и бе обесен на 30 декември 2006 г., близо четири години след падането си от власт и съставянето на доминирано от шиити правителство.

Според Халаф Абдел-Самад, депутат от "Дауа", една от най-големите шиитски партии в Ирак, на тази десета годишнина се отбелязва "краят на змийската глава, която донесе на иракчаните само унижения".

При управлението на Саддам репресиите бяха жестоки, войните срещу Иран (1980-1988 г.) и в Залива (1990-1991 г.) бяха унищожителни, а международните санкции – болезнени.

Но нахлуването в Ирак през 2003 г., извършено от предвождана от САЩ коалиция, жестокият религиозен конфликт от 2006 до 2008 г. и сегашното настъпление срещу групировката "Ислямска държава" причиниха големи страдания на страната и затова някои иракчани тъгуват за стабилността, на която са се радвали по времето на Саддам, въпреки липсата на демокрация.

В магазина на Ануар Абу Осама разглежда много внимателно марките с образа на Саддам. Абу Осама е сунит и бивш офицер от армията на диктатора. Колкото и да е парадоксално, той не е почитател на Саддам. Но "аз харесвам справедливостта, а днес изпитваме крещяща нужда от такава", казва той.

Абу Осама днес няма да купи нищо. Той си има спомени от времето на Саддам вкъщи, на снимки.

Портретите на Саддам Хюсеин, които бяха навсякъде по улиците и официалните сгради по време на управлението му, са заместени от образите на религиозни дейци и от снимки на полицаи и войници, загинали като "мъченици" в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". Това е друг начин да се запълни общественото пространство и това не прави лошо впечатление на Илаф - студент по право в Багдад, дошъл да купи полускъпоценни камъни при Ануар.

Илаф е бил едва на осем, когато Саддам е свален от власт. Понеже е трудно човек да има мнение, когато не е изпитал параноята на режима, Илаф си позволява метафората: "Саддам Хюсеин бе една огромна змия. Днес ни управляват много малки змии", казва той, обобщавайки недоверието, което иракчаните изпитват към управниците си.

През 2015 г. Ирак бе на 161-о място (от общо 168) в света по корупция според организацията "Прозрачност без граници". Министър-председателят Хайдер ал Абади се мъчи да придаде конкретен облик на обещаните реформи срещу този бич за населението. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase