Снимка: архив Reuters

Вторият в линията за саудитския трон е едва на 30 години. При все това принц Мухамад бин Салман вече може да се похвали, че е най-младият военен министър в света. Освен това е и вицепремиер. 
 
Макар и не пряк престолонаследник Мухамад е решен да остави следа в историята, пише сп. “Икономист”. Принцът представи изключително амбициозен план за прекратяване на зависимостта на Саудитска Арабия от петрола в срок от 14 години. Предвид настоящата ситуация в страната, която е най-големият износител на петрол в света, подобна инициатива граничи с научната фантастика.
 
Мухамад обаче не спира дотук като изрази твърда позиция, че кралството може да преодолее “всяка зависимост от петрола” в рамките на едва 4 години. “Икономист” посочва, че младата генерация в саудитския кралски двор изглежда максимално мотивирана, но и маниакално оптимистична по отношение политическите и икономически реформи в страната.

Част от мерките, които младите управници искат да наложат – пускане на пазара на акции от  националната петролна компания (която е и най-голямата в света), създаване на най-големия самофинансиращ се инвестиционен фонд в света и навлизане в множество различни икономически отрасли, повече работни места за жените, развиване на минната и военната индустрии.

Мерките са радикални, особено за страна, чиито приходи на 90% идват от търговия с петрол. Но постъпките изглеждат наложителни, тъй като бюджетният дефицит достигна 13.5% от БВП след 18-месечния срив на цените на черното злато.
 
Принц Мухамад препотвърди всички поети ангажименти в речта си през изминалата седмица. Очаквано, но и разочароващо за Запада, вицепремиерът обяви увеличение на жените в работната сила на страната с едва 8 на сто в следващите 15 години – от 22 до 30 процента. Тук се вижда и дългата ръка на ултраконсервативно уахабитско религиозно движение, упражняващо пълен контрол върху Саудитска Арабия.

Шофирането ще остане химера за жените, не беше споменато нищо и за демократични реформи.

Мухамад акцентира върху продажбата на 5% от националната петролна компания, което ще доведе до цялостна пазарна оценка в размер на 2 трилиона долара. “Ще превърнем тази компания в глобален индустриален конгломерат”.

Повече подробности не бяха дадени. Ясно е само, че всички приходи ще бъдат вложени в Обществен инвестиционен фонд, който трябва да натрупа активи в размер на около 3 милиарда долара.

Саудитска Арабия има 3-ият най-голям военен бюджет в света, но харчи едва 2% от него у дома. Мухамад иска развитие на военната промишленост, което да позволи до 2030-та година повече от половината бюджет да бъде инвестиран на домашната сцена.
 
Всички тези цели изглеждат чудесно на хартия, но реализацията им неизбежно е свързана с участие на международни специалисти и вливането на чуждестранни капитали. Това ще наложи и прилагане на международни правила за прозрачност, което директно влиза в противоречие с твърдото убеждение на влиятелните проповедници за изолация от останалия свят. Могъщи бизнес интереси вътре в самата кралска фалимия също ще забавят процеса по изпълнение на плана. От друга страна налице е конфликтът с Иран, който ескалира все повече, въпреки усилията на международната общност.
 
Генерално психологическата бариера, свързана със зависимостта от петрола също е сериозен препъникамък. Както казва един коментатор: “Да кажеш на саудитския народ, че петролът вече не е важен и не може да разчита на него, е все едно баща да каже на 40-годишния си син, че е време да си намери работа”.

Голяма част от притесненията би трябвало да получат отговор в края на май, най-късно началото на юни. Тогава ще бъде представена Националната стратегия за трансформация. Чуждестранните инвеститори търпнат в очакване, но признават, че голямата промяна вече е налице: “Саудитските управници най-накрая признаха, че са неефективни, корумпирани и имат нужда от промяна”.
 
Но бизнесът очаква чисти сметки и ясни договори. Инвеститорите няма да се хванат зад политика под надслов: “Повярвайте ми, ще ви платим”.

Към момента се случва точно това. На сцената се появи нова влиятелна фигура – синът на краля, който е втори в линията за наследяване на трона.

Мухамад бин Салман изглежда уверен във възможностите си да използва поверената му власт и да извърши истинска революция: “Това не е мечта, това е реалност, която ще бъде постигната с воля на Аллах!”.

Но Саудитска Арабия търси диверсификация години наред и все така остава зад петролната стена. Принцът демонстрира воля за промяна... За да му повярва светът, ще са нужни и дела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase