Снимка: архив Reuters

Над 500 души, сред които близо 100 цивилни, са били убити в Алепо от началото на офанзивата на сирийските правителствени сили в северната провинция на 1 февруари, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Сирийската армия и нейните съюзници предприеха настъпление, за да си върнат град Алепо и околните райони до турската граница, с поддръжката на руската военна авиация.

До вчера вечерта при офанзивата са били убити 506 души, съобщи Рами Абдел Рахман, директорът на базираната във Великобритания неправителствена организация, която черпи информациите си от широка мрежа от информатори и активисти в Сирия. Загинали са най-малко 143 бойци от силите на режима, 274 бунтовници и джихадисти и 89 цивилни, обобщи Абдел Рахман, цитиран от БТА.

23 деца са били убити при руски въздушни удари. Сред загиналите бойци на режима са 14 иранци и най-малко трима членове на ливанското движение Хизбула. Убитите бунтовници включват 169 сирийци и 105 чуждестранни джихадисти, уточни директорът на СЦНПЧ.

От началото на офанзивата правителствените сили си върнаха няколко сектора в северната част на провинция Алепо и обсадиха източните части на едноименния град, които са под контрола на бунтовници и където живеят около 350 000 цивилни.

Днес се водят ожесточени сражения в Тамура, северно от Алепо, а руската военна авиация нанася интензивно удари в няколко селища в същата зона.

31 000 сирийци, 80 процента от които жени и деца, са избягали от домовете си в провинция Алепо от началото на офанзивата по данни на ООН.

Междувременно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи като напълно неприемливи твърденията на Съединените щати, че Русия използва в Сирия неуправляеми бомби, които убиват мирни жители, предаде ТАСС.

"Това са спекулации, информация, която не е потвърдена от никакви факти. За съжаление обвиненията се увеличават, очевидно това е тактика", коментира Захарова. Тя отбеляза, че обвиненията идват "от същите тези хора, които наистина използваха такива методи в Сърбия, Ирак и Афганистан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase