Снимка: архив, БГНЕС

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че Република Северна Македония може да започне скоро преговори със ЕС, тъй като виждаме, че и по двете ключови за тази страна споразумения – това с България, последващото Френско за промените в Конституцията, а също Преспанското от година по-рано, което отключи пътя на РС Македония към членство, са пред замразяване, да не кажем и нещо повече. Това коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Още по темата
"Тези типично символни жестове от страна на новата македонска президентка предвещават един доста студен климат и като че ли тази страна няма да бъде сред първите, които да преговарят и напредват по отношение на ЕС", прогнозира Чернева.

Тя допълни, че и двете коалиции от албанска страна "заявиха твърда подкрепа и за двете споразумение и особено за конституционните промени".

"Ако това е условието за съставяне на правителство, може да се проточи във времето. Аз не разчитам знаци от ВМРО-ДПМНЕ да тръгне в тази посока. Може би първо ще видим отлагане на съставяне на правителство и след това си представям някакъв график как постепенно да се премине към разговори за промени в конституцията на РС Македония, но със сигурност това няма да е първото нещо, което това правителство ще направи", каза Чернева.

Тя коментира, че "ЕС започна да говори за разширяването през последната 1,6 година и много по-активно, но не заради страните от Балканите, а заради Украйна и Молдова".

"В ЕС разбраха, че оставянето на такива сиви зони предизвикват нахлуването в тях на неприятелски сили. Затова темата за разширяването е много променена, става въпрос за сигурност и как да уплътним зоните около ЕС, така че да бъдат по-силни, по-сигурни. Затова не е обичайното разширяване. Много повече ще се говори за сигурност, за сътрудничеството в сфери като отбраната и сигурността, и общи политики по отношение на външната политика. Това, което например страни като Сърбия си позволяват, да не спазват външнополитическите решения на ЕС, включително и санкционни, такъв тип кандидати няма да могат да напредват. Цялото портфолио по разширяването ще има много повече политическа тежест в ЕК. И унгарският комисар по разширяването не помогна, но навреди, а и със сигурност няма да запази този терен", прогнозира Весела Чернева.

Според нея крайната десница в Европа ще подкрепи инструментариума на ЕС, тъй като става дума за един неинвазивен начин, доста постепенен начин за уеднаквяване на стандарти и повишаване на сигурността на Европа, без да изисква усилията, които НАТО трябва да положи, когато става въпрос за сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase