Снимка: архив, БГНЕС

По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. Това заявява премиерът Димитър Главчев в позиция, разпространена от пресслужбата на МС.

Още по темата
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват, посочва министър-председателят.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година, заявява още Димитър Главчев.

Днес и президентът Румен Радев заяви позиция в абсолютно същия дух, като посочи също така, че преговорната рамка за Северна Македония, одобрена от Европейския съвет през 2022 г., няма да бъде променяна.

Новоизбраният президент на Северна Македония предизвика остра реакция и предупреждения от Гърция и Европейската комисия за европейския път на страната, след като вчера при полагането на клетва като държавен глава Гордана Силяновска-Давкова заяви, че ще зачита Конституцията и ще отстоява независимостта на "Македония", като употреби името на страната преди Преспанското споразумение с Гърция от 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase