Снимка БГНЕС

На 1 февруари се очаква в гръцкия парламент да бъде внесен законопроектът на правителството, който въвежда възможността еднополови двойки да сключват граждански брак, съобщи държавната телевизия ЕРТ.

В момента проектът, който предвижда и възможността еднополовите двойки да осиновяват деца, се намира на етап обществено обсъждане, което ще приключи на 31 януари, съобщи Дарик.

Проблем за правителството представлява позицията на някои депутати от управляващата дясноцентристка Нова демокрация, които се противопоставят на инициативата, макар че се очаква законът да бъде гласуван с гласове и от опозиционните СИРИЗА и ПАСОК. Най-сериозни въпросителни имаше по отношение на позицията на министри.

Този проблем беше разрешен, след като при представянето на проекта в правителството в сряда държавният министър Макис Воридис, представител на консервативното крило в управляващата партия и противник на законопроекта, заяви, че ще се въздържи при гласуването в парламента, което ще му позволи да запази поста си в кабинета.

На законопроекта категорично се противопостави Гръцката православна църква, особено в частта за осиновяването на деца. Освен това Атинският архиепископ Йероним каза, че децата в тези семейства ще бъдат кръщавани, когато бъдат достатъчно големи, за да го пожелаят сами.

Проектът за закон, както е представен от гръцкото правителство, въвежда равенство в гражданския брак за всички гръцки граждани, без дискриминация и независимо от сексуалната ориентация; защитава интересите на децата, като урежда въпроси от семейното право в семейства на еднополови двойки; не разширява правото на медицински асистирано възпроизводство (и на сурогатно майчинство) върху двойките на мъже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase