Снимка: Reuters

За фрапиращи случаи на трудова експлоатация в гръцкия туризъм наред с рекордните приходи от този сектор пише германското сп. "Шпигел" в репортаж, цитиран от в. "Прото тема".

Гръцкото издание отбелязва, че това е поредна публикация, след като преди дни първи канал на германската държавна телевизия ARD акцентирал в свой репортаж за тази тъмна страна от туристическата индустрия в Гърция.

Гръцкият туризъм процъфтява, тази година се очакват 30 млн. туристи, повече отвсякога в миналото. Ако бъде погледната статистиката, това означава, че през 2017 г. на всеки грък се падат по трима туристи, посочва "Шпигел".

Във връзка с това изданието цитира неотдавнашни изявления на премиера Алексис Ципрас пред хотелиери.

"Ентусиазмът му е разбираем, туризмът се очаква да донесе тази година на Гърция приходи от 14 млрд. евро от чужбина - това е една значима подкрепа за оцеляването на разклатената от кризата гръцка икономика. Но цената за това се плаща от мнозината от над 340-те хиляди , заети в бранша.

Часовете работа са много, заплащането - малко. Много гърци работят незаконно, нямат осигурителна защита и могат лесно да бъдат уволнени. Рекордът и печалбите се дължат на работещи, подложени на експлоатация, мнозина от тях изнемогват от умора", казва Кириакос Циаусис, председател на синдиката на работещите в туризма.

Сп. "Шпигел" твърди още, че работещите се страхуват да говорят, а синдикатът им ги приканва да започнат стачки от утре. Според изданието това ще е първата стачка в гръцкия туризъм от 2012 година насам, предава БТА.

"Условията на работа се влошават толкова рязко, че не можем повече да мълчим", казва пред списанието друг синдикален лидер - Панайотис Прундзос, който изказва надежда, че стачната борба на работещите в туризма ще се увенчае с успех.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase