Ана Бърнабич. Снимка: архив, Reuters

Ако Сърбия бъде принудена да избира между връзките си с Русия и членството си в ЕС, тя ще избере второто. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич в интервю за агенция Блумбърг, цитирана от сръбския вестник "Блиц".

Бърнабич каза, че като премиер ще продължи по пътя, поет от нейния предшественик - сега президент на Сърбия, Александър Вучич, за да подготви страната за членство в ЕС до 2020 г., когато приключва нейният мандат.

"ЕС е там, накъдето ние вървим, това е ясно", каза Бърнабич.

"Ние имаме емоционални връзки с Русия заради традицията, културата и религията", посочи сръбският премиер. Бърнабич каза още, че за мнозина в Сърбия Русия е техният голям брат и защитник.

По думите на Бърнабич тези чувства не могат да бъдат пренебрегвани, но "нашият стратегически път е ЕС".

Ана Бърнабич заяви също така, че постигането на напредък в нормализирането на отношенията с Прищина сега зависи от това Прищина да одобри някаква степен на автономия на сърбите, които живеят в северната част на Косово.

Брюкселският диалог между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията и помирение навлиза в нова фаза, за чиято подготовка ще работят експертни екипи от двете страни. Това са договорили в централата на ЕС президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Косово Хашим Тачи, пише белградският вестник "Политика".

Изданието отбелязва, че това е била първата среща на Вучич и Тачи като президенти на двете държави. Белград и Прищина за пръв път разговаряха на ниво президенти на 6 февруари 2013 г., когато в Брюксел се срещнаха Томислав Николич и Атифете Яхяга, припомня "Политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase