Снимка: БТА

Един от най-големите за Турция транспортни проекти – железопътният тунел Мармарай под Босфора, днес официално ще бъде пуснат в експлоатация. Тунелът ще бъде открит от президента на Турция Абдулах Гюл и премиера Реджеп Таип Ердоган.

Датата 29 октомври е емблематична за Турция. Тя е обявена за национален празник на страната, като тази година се навършват 90 години от обявяването на Турция за република от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 година. Затова и турското правителство е избрало тази дата за откриването на Мармарай, който наричат проектът на века.

В церемонията в Истанбул ще участват премиерът на Япония Шиндзо Абе, премиерът на Румъния Виктор Понта, поканени са министри от много страни, сред които и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Данаил Папазов.

Проектът Мармарай стартира преди 9 години. Общата му стойност е 5 милиарда долара. Със строителство се зае турско-японски консорциум. Дължината на тунела е 13,6 км, той преминава на дълбочина от 56 метра под земята.

Тунелът Мармарай е уникално съоръжение, което минава под Босфора и ще свързва европейския и азиатския континент, посочва БНР.

През деня през тунела ще се движат пътнически и метровлакове, а през нощта главно товарни влакове. Разстоянието между двете крайни точки на Истанбул, което надхвърля 250 км, ще се изминава за около 1 час.

С пускането на Мармарай се очаква в голяма степен да бъде облекчен транспортът на 15-милионния мегаполис Истанбул.

Идеята за тунел под Босфора е от втората половина на 19 век, пише ИТАР-ТАСС. Тогава на султан Абдул Меджид е предложен проект за тунел от метал под дъното на пролива, създаден от френския инженер Жак Прео. По-късно на султана са предлагани и други чертежи, но реализацията на проекта срещнала технически трудности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase